Wat kosten geïsoleerde dakplaten?

Geïsoleerde dakplaten, ook wel bekend als sandwichpanelen, zijn moderne prefab panelen voor dak- en geveltoepassingen die zowel een isolerende als een dragende functie vervullen. Deze panelen bestaan uit twee lagen metaal of een ander hard materiaal met daartussen een laag isolerend materiaal, zoals polyurethaan (PUR) of steenwol. Dit zorgt voor uitstekende thermische isolatie en structurele sterkte, waardoor ze ideaal zijn voor diverse bouwprojecten.

 

Welke Soorten Geïsoleerde Dakplaten zijn er?

Er zijn verschillende soorten geïsoleerde dakplaten beschikbaar, elk met unieke eigenschappen en toepassingen. De meest voorkomende sandwichpanelen zijn uitgevoerd met een PUR of PIR kern en staan bekend om hun hoge isolatiewaarde en lichte gewicht. De sandwichpanelen , bijvoorbeeld van producent Falk, met PIR en PUR kern zijn verkrijgbaar in verschillende profielen, zoals het golf profiel en het trapezium profiel. De isolatiewaarde van de sandwichpanelen varieert van een Rd-waarde 1.0 tot wel een Rd-waarde 8.0. De buitenplaat is vaak van metaal en kan in diverse kleuren en coatings besteld worden.

 

Waar Kunnen Geïsoleerde Dakplaten Toegepast Worden?

Geïsoleerde dakplaten zijn veelzijdig en kunnen in verschillende toepassingen worden gebruikt, zoals:

 • Industriebouw: Voor magazijnen, fabriekshallen en andere industriële gebouwen.
 • Agrarische Gebouwen: Voor stallen, schuren en opslagruimtes. Hierbij kunnen de sandwichpanelen met speciale Agri coating uitgevoerd worden voor een lange levensduur.
 • Commerciële Gebouwen: Voor winkelcentra, kantoren en showrooms.
 • Residentiële Bouw: Voor woningen, carports en dakkapellen.
 • Renovatieprojecten: Voor het verbeteren van de energie-efficiëntie van bestaande daken.

 

Hoeveel Kosten Geïsoleerde Dakplaten?

De kosten van geïsoleerde dakplaten variëren afhankelijk van het type, de dikte van de isolatie en de oppervlakte. Gemiddeld liggen de prijzen tussen de €20 en €60 per vierkante meter. Hier zijn enkele richtprijzen:

 • PUR/PIR Sandwichpanelen: €25 – €50 per m²
 • Steenwol Sandwichpanelen: €30 – €60 per m²
 • EPS Sandwichpanelen: €20 – €40 per m²
 • Houten Sandwichpanelen: €40 – €70 per m²

De meest voorkomende geïsoleerde sandwichpanelen zijn uitgevoerd met een PUR/PIR kern waarbij de prijs range doorgaans ligt tussen de €25 – €50 per m².

Daarnaast kunnen er extra kosten zijn voor installatie, afhankelijk van de complexiteit van het project en de arbeidskosten.

 

Welke Alternatieven zijn er voor Geïsoleerde Dakplaten?

Hoewel geïsoleerde dakplaten een uitstekende keuze zijn, zijn er ook andere isolatieoplossingen die overwogen kunnen worden:

 • Losse Dakisolatie: Isolatiematerialen zoals glaswol, steenwol of PUR-schuim kunnen direct onder de dakbedekking worden aangebracht. hierbij kunnen enkelwandige dakplaten geplaatst worden voor een duurzame en estetisch aantrekkelijke toepassing.
 • Groendaken: Deze bieden niet alleen isolatie maar dragen ook bij aan de biodiversiteit en waterbeheer.
 • Thermische Dekens: Reflecterende folies die aan de binnenzijde van het dak worden aangebracht om warmteverlies te minimaliseren.
 • Dakisolatieplaten: Harde isolatieplaten die onder de dakpannen of -bedekking worden aangebracht.

 

Conclusie

Geïsoleerde dakplaten, of sandwichpanelen, zijn een efficiënte en veelzijdige oplossing voor het isoleren en structureren van verschillende soorten daken. De kosten variëren afhankelijk van het type en de dikte, maar bieden over het algemeen een goede prijs-kwaliteitverhouding. Voor wie op zoek is naar alternatieven, zijn er verschillende andere isolatieopties beschikbaar die aan specifieke behoeften kunnen voldoen. Het kiezen van de juiste dakisolatie hangt af van de specifieke eisen van het project en de beschikbare budgetten.

Meer Weten?

Wil je meer weten over de kosten en mogelijkheden van geïsoleerde dakplaten? Bekijk dan onze webshop of neem contact met ons op voor een persoonlijk advies.

Contact Widget
×
1
Chat met ons
WhatsApp