Damwand en sandwichpanelen: de verschillen in wand en dak toepassing

Bij de constructie van gebouwen zijn dak- en wandbekleding cruciale elementen die zowel functionele als esthetische eisen moeten vervullen. Twee populaire opties voor deze toepassingen zijn sandwichpanelen en profielplaten. Beide hebben hun eigen unieke kenmerken, voordelen en toepassingsgebieden. In deze blog bespreken we de verschillen tussen deze twee materialen en hoe ze het beste kunnen worden gebruikt.

Sandwichpanelen: Veelzijdigheid en Isolatie

Sandwichpanelen bestaan uit twee lagen staal met een isolerende kern ertussen. Ze bieden uitstekende thermische en akoestische isolatie en zijn verkrijgbaar in verschillende profielen: trapezium, golf en vlak. Deze panelen kunnen zowel voor dak- als wandtoepassingen worden gebruikt.

 • Trapeziumpanelen: Deze panelen hebben een trapeziumvormig profiel en kunnen in zowel EKO-varianten (met een aluminiumfolie aan de binnenzijde en staalplaat aan de buitenzijde) als standaardvarianten worden geleverd. Voor daktoepassingen wordt de brede golf naar beneden geplaatst, terwijl voor wandtoepassingen de brede golf naar buiten en de smalle golf naar binnen wordt gemonteerd.

 • Golfpanelen: Ook verkrijgbaar in EKO-varianten, deze panelen hebben een golvend profiel en kunnen zowel voor daken als wanden worden gebruikt.

 • Vlakke panelen: Deze gladde panelen zijn zeer veelzijdig en kunnen zowel als dak- als wandbekleding dienen. Ze worden vaak gebruikt als dakbeschot of als isolatielaag waarop damwandpanelen worden bevestigd.

Daktoepassing

Wandtoepassing

Profielplaten: Sterkte en Flexibiliteit

Profielplaten, zoals damwandpanelen, zijn enkelvoudige metalen platen met een geprofileerde vorm die structurele sterkte en een goede bescherming tegen weersinvloeden bieden. Ze zijn een economische keuze en zeer geschikt voor grote oppervlakken.

 • Damwand Trapezium: Deze platen hebben een trapeziumvormig profiel. Voor daktoepassingen wordt de brede golf naar beneden geplaatst, wat zorgt voor optimale waterafvoer. Bij wandtoepassingen wordt de brede golf naar buiten en de smalle golf naar binnen geplaatst voor een esthetisch aantrekkelijke uitstraling en voldoende sterkte.

 • Golfplaten: Deze platen met een golvend profiel kunnen zowel voor dak- als wandtoepassingen worden gebruikt, waardoor ze zeer flexibel inzetbaar zijn.

 • Anti-condenslaag: Een unieke eigenschap van profielplaten, vooral damwandplaten, is de optie om een viltlaag aan de onderzijde aan te brengen. Deze anti-condenslaag neemt vocht op en voorkomt druppelvorming, wat belangrijk is in ruimtes waar condensatie een probleem kan zijn.

Toepassingsvoorbeelden

 • Industriebouw: Zowel sandwichpanelen als profielplaten worden veel gebruikt in de industriële sector. Sandwichpanelen zijn ideaal voor gebouwen waar goede isolatie belangrijk is, zoals koelhuizen en productiehallen. Profielplaten zijn populair voor magazijnen en loodsen vanwege hun kostenefficiëntie en sterkte.

 • Agrarische sector: In de agrarische sector worden profielplaten vaak gebruikt voor schuren en stallen, terwijl sandwichpanelen kunnen worden toegepast in ruimtes die temperatuurgecontroleerd moeten zijn.

 • Residentiële bouw: Voor woonhuizen bieden sandwichpanelen niet alleen isolatie maar ook een moderne uitstraling, terwijl profielplaten een robuuste en industriële look kunnen geven.

Conclusie

Zowel sandwichpanelen als profielplaten hebben hun eigen voordelen en specifieke toepassingsgebieden. Sandwichpanelen bieden superieure isolatie en veelzijdigheid, terwijl profielplaten een sterke, flexibele en economische oplossing bieden. Bij de keuze tussen deze materialen is het belangrijk om de specifieke eisen van het project in overweging te nemen, zoals isolatiebehoeften, esthetische voorkeuren en budgettaire overwegingen.

Of het nu gaat om een industrieel gebouw, een agrarische structuur of een woonhuis, met de juiste keuze tussen sandwichpanelen en profielplaten kan elke constructie voldoen aan zowel functionele als esthetische eisen.

Neem contact op Offerte aanvragen

  Contact Widget
  ×
  1
  Chat met ons
  WhatsApp