Dakplaatschroeven berekenen voor jouw dakplaten: een handige gids

Wanneer je aan de slag gaat met het bevestigen van dakplaten, is het essentieel om te weten hoeveel en welke schroeven je nodig hebt. Dit lijkt misschien een klein detail, maar het kan het verschil maken tussen een dak dat weer en wind kan weerstaan en een dak dat bij de eerste de beste storm problemen geeft. Gelukkig ben je hier aan het juiste adres voor advies. In dit artikel lees je hoe je dit aanpakt, zodat jouw dak zo stevig mogelijk wordt.

Waarom de juiste dakplaatschroeven belangrijk zijn

Een dak is meer dan alleen een bescherming tegen regen. Het zorgt ervoor dat je huis of schuur bestand is tegen allerlei weersomstandigheden, van extreme hitte tot zware stormen. De keuze voor de juiste dakplaatschroeven speelt hierin een cruciale rol. Deze schroeven zorgen er namelijk voor dat de dakplaten goed vastzitten en niet bij de eerste de beste windvlaag loslaten.

Dakplaatschroeven per type dakplaat

Elk type dakplaat vereist een specifieke schroef. Dit hangt niet alleen af van het materiaal van de dakplaat, maar ook van het materiaal waarop je de plaat monteert. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende dakplaten en de aanbevolen schroeven:

 • Profielplaat Trapezium en Golf: Monteer je deze op hout, dan zijn zelfborende schroeven 35 milimeter aanbevolen. Gebruik minimaal 5 schroeven per m2 voor het dak en 8 tot 9 schroeven per m2 voor de gevel.
 • Felsplaten: Voor montage op hout of staal zijn zelfborende felsplaat schroeven ideaal, met een minimum van 5 schroeven per strekkende meter felsplaat.
 • Stalen dakpanplaten: Monteer je deze op hout, gebruik dan zelfborende schroeven 35 milimeter in bijpassende kleur, met een minimum van 5 schroeven per m2.
 • Sandwichpanelen: Afhankelijk van of je deze op hout of staal monteert, kies je voor zelfborende schroeven 125 milimeter, met een minimum van 2 à 3 schroeven per m2.

Aantal dakplaatschroeven berekenen

Nu je weet welk type schroef je nodig hebt, is de volgende stap het berekenen van het totaal aantal schroeven. Dit doe je door de oppervlakte van je dak te vermenigvuldigen met het aanbevolen aantal schroeven per m2. Hier is een rekenvoorbeeld:

 • Overkapping met profielplaat Trapezium: Stel, het dak is 5.00 x 3.50 meter, dan is het totaal 17.5 m2. Met 5 schroeven per m2 heb je ongeveer 88 schroeven nodig.

Advies nodig?

Heb je nog vragen of wil je graag persoonlijk advies over het aantal dakplaatschroeven voor jouw project? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Onze adviseurs staat klaar om je te helpen. Stuur een bericht via WhatsApp, bel met ons of stuur een e-mail. We helpen je graag verder.

Het monteren van dakplaten lijkt misschien een uitdaging, maar met de juiste voorbereiding en materialen kom je een heel eind. Zorg ervoor dat je de juiste dakplaatschroeven gebruikt en neem de tijd om het aantal schroeven correct te berekenen. Zo ben je verzekerd van een dak dat niet alleen mooi is, maar ook bestand tegen alle weersomstandigheden.

Neem contact op Offerte aanvragen

  Contact Widget
  ×
  1
  Chat met ons
  WhatsApp